Lábjegyzet a rajongásról - Ghost in the Shell

Rajongás - teljesen hétköznapi fogalom, mindannyian rajongunk valamiért: zenékért, filmekért, sztárokért, vagy például animékért. Mind büszkék is vagyunk rajongásunk tárgyaira, hisz nagy mértékben elhatárol minket másoktól. Főleg fiatal korban jön elő, mikor a szenvedélyek jobban dúlnak az emberben, de felnőttként is szükségünk van példaképekre, ideákra. Az animék és mangák világában is fontos szempontot képvisel - hisz MAL-on szép kis toplistákat kreálunk a kedvenc animéinkből és ítélkezünk mások felett az ő toplistáik alapján, conokra megyünk és hosszú időt töltünk cosplay-ek készítésével, fáradhatatlan éjszakákon keresztül vágjuk az AMV-ket, kritikákat olvasunk és vitákat folytatunk le, és még sorolhatnám napestig. Ezek mind olyan dolgok amik ehhez a fantasztikus szubkultúrához való tartozással járnak, és én ugyanúgy szeretem az ilyesmit mint bárki más (nos bizonyos dolgokat ezek közül). Amivel viszont ma foglalkozni szeretnék az a rajongás károsabb formája az animés közösségen belül, ami nem egyszer képes nálam kiverni a biztosítékot. Ami legutóbb ezt megtette, az egy kimondottan specifikus témakör, ami a mai világban igen gyakori jelenség: hogyan reagálunk akkor, ha kiderül, hogy nagy kedvencünknek folytatása / előzménye / remake-je készül? Hisztit csapunk, vagy örülünk? Elfogadjuk ha fele olyan jó mint az eredeti, vagy elvárásaink vannak? Ki dönti el, hogy megéri-e valamit folytatni, vagy jobb inkább meghagyni a maga tökéletességében? 

0d25ab877102f01963cdc8b9fb4ebf62.jpg

Vele szemben nem nyerhetsz

Tovább a teljes cikkre ->

Az ezzel foglalkozó filozófusok és pszichológusok szeretik a rajongást különböző szintekre osztani - ez persze szenvedélyünk tárgyától függ, de esetenként 4-6, esetleg 10 szintet különítenek el. Én mindezt túlzott belemagyarázásnak tartom, főleg a minket érintő témakörben, általában csak 3 kategóriát szeretek megkülönböztetni:

1. A "mindegy az csak adjá' többet" kategória. Ezek azok a rajongók akiknek sosem elég imádatuk tárgyából. Ők azok akik örömmel kidekorálják otthon a lakást is minden színes jósággal, akikre gyakran a szó negatív értelmében mondják, hogy otaku. Az ilyen embereknek mindegy, hogy milyen minőségben kapják amit akarnak, ők bizony akarják, és amíg folyamatosan megkapják az adagjukat, addig egy rossz szavuk nem lesz. Általában nincs ezzel semmi probléma, de ezek azok a rajongók akik hajlamosak szőnyeg alá söpörni olyan negatív dolgokat is amit nem kéne, aki elolvasta legutóbbi Berserk cikkemet, az tudhatja miről beszélek.

2. A "ha már lesz akkor legyen jó" csoport. Jómagam ebbe a kategóriába tartozom. Ha valamihez amit szeretek, újabb fejezet jön, akkor az már ugorja meg a lécet. És nem, nem egy olyan színvonalat ami legalább fele annyira jó mint az eredeti - legyen legalább annyira jó, vagy még jobb. Esetleg ha az nem megy, akkor legyen valamiben új, legyenek benne kreatív ötletek és érezzem azt, hogy nem csak a bevétel kedvéért készült el. 

3. A mindig mindennel elégedetlenek csoportja. Sokszor nehéz megkülönböztetni a második csoporttól, de ők azok az emberek akiknek soha semmi nem jó. Akik képesek petíciót indítani, hogy George Lucas visszakerüljön a Star Wars rendezői székébe, holott három filmen keresztül bizonyította, hogy alkalmatlan rá. Akik már azelőtt leszólták az új Szellemirtók filmet mielőtt egyáltalán megjelent és még lehetne sorolni.

072_idolotaku.jpg

... NOTICE ME!

És hogy jön ide a Ghost in the Shell? Néhány hónapja megtudtuk, hogy készül a film (vagy a sorozat?) élőszereplős hollywoodi feldolgozása, az Őrnagy főszerepét pedig nem más kapta mint Scarlett Johansson. A hírre pedig az internet rögtön felrobbant, mert "hogy jön ő ahhoz, hogy eljátsszon egy japán szerepet nem igaz? Az a rohadt Amerika már megint mindenkiből fehéret csinál és nem tiszteli az alapanyagot eléggé, hogy egy ázsiai színésznő kapja a szerepet." A hiszti azóta is tart, és a néhány napja bemutatott első teaser-ek csak ismét felerősítették a jelenséget. Ezt pedig első sorban nem más réteg követi el, mint az előbb részletezett harmadik kategória. Sajnos általában ők a leghangosabbak, ezért gyakran hajlamosak vagyunk azonosítani őket a közvéleménnyel - hogy mikor mennyire helyesen, azt már nehéz eldönteni. Én személy szerint nem értek egyet velük, szeretem az alapanyagot de ez film is kimondottan kecsegtetőnek hat a szememben. Ezért szükségesnek érzem, hogy elmondjam, nagy hangjuk ellenére mennyire is a kisebbség ez a réteg, és hogy - nem mellesleg - k*rvára nincs igazuk. 

Az első teaserek, egy csokorban

A rend kedvéért először álljunk hozzá racionálisan és nézzük meg ezt a kiadó, illetve a producerek nézőpontjából. Mit gondoltok mi ad el egy filmet a nagy tömegeknek a legjobban? A jó történet? Hogy mennyire ismert az univerzum? A kreatív ötletek? A látvány? A válasz egyik sem. Amivel nézők millióinak a legeredményesebben lehet kihúzni a zöldhasút a zsebéből, az a film premierjét megelőző 6-12 hónapig tartó médiakampány. És hogy az mitől lesz jó? Persze attól is, hogy mennyire jó egy előzetes, mennyi helyen látja a városban az ember az adott filmet a plakátokon, de első sorban attól, hogy milyen nagy nevű színészek játsszanak benne. A "nagy színészek" jelző pedig az esetek 80-90%-ában férfiakat jelent. A legjobban kereső hollywoodi színészek közül évente jó ha 1-2 nő van a TOP 10-ben, de néha még annyi se. Hiába, a filmipart a férfiak dominálják, és igen kevés női név van, aki nem csak egy adott réteget, de a nagyközönséget is lázba tudja hozni - ezek egyike Scarlett Johansson. És persze lehet új nevekkel befuttatni egy filmet, de hacsak nem J.J. Abrams, Christopher Nolan, Quentin Tarantino, vagy egyéb népszerű rendező zseni az ember, akkor jobban jár ha a biztosra fogad. 

scarlett-johanson-ghost-in-the-shell.jpg

Hol ezzel a baj?

Mit számítanak a nagy tömegek, mondhatná az ember, elég ha az anime kedvelőknek tetszik a film. Csakhogy korántsem ez a helyzet, ugyanis az utóbbi évtized anime adaptációinak nagy része úgy elhasalt (mind minőségben, mind nézettségben), hogy nézni is fájdalmas volt - sok múlik tehát most a Ghost in the Shell filmen. A Holnap határa egy jó lépés volt, hogy megmutassák az íróknak és rendezőknek, mennyi szufla van a manga adaptációkban, de az igazi vízválasztót ez a film jelentheti. Ha egy olyan név mint a GitS, nagy tömegeket képes megmozgatni, nem csupán folytatásokban reménykedhetünk, hanem esetleg több anime és manga adaptációban is. Ehhez viszont első sorban az kell, hogy az emberek szeressék a filmet, Scarlett Johannson neve pedig igen erőteljesen hozzájárul ehhez. Már csak ezért is sokkal inkább szurkolni kéne a filmnek és terjeszteni a laikusok körében, hogy mi is az eredeti alapanyag, hátha új rétegeket talál meg a japán gondolatvilág. Ennek ellenére ha az emberek azt látják az interneten, hogy már a rajongók is fanyalognak nemhogy a megjelenés, de még az első épkézláb előzetes előtt, nem fognak neki nagy figyelmet tulajdonítani.

A japánok aztán főleg leszarják, meg az aggódásodat is

Én Johannson-t jó színésznek tartom egy megfelelő rendezővel, márpedig a GitS film forgatókönyvébe az eredeti készítőknek is volt beleszólásuk. Mindezek mellett igencsak multikulturális színészgárda van jelen a filmben, kínaitól elkezdve az angolon és japánon át az amerikai színészig mind megtalálható. A történet szintén baromira nem indokolja, hogy bárki is japán legyen, aki látott már Ghost in the Shell-t az tudhatja, hogy szinte bármilyen nagyvárosi környezetbe átültethető, szinte változtatások nélkül. Nem utolsó sorban pedig a fenti videóban látható, hogy a japánok aztán magasról tesznek rá, hogy milyen nemzetiségű színész játssza a főszerepet - nekik aztán nincs ettől dugó a seggükben, maximum az örök elégedetlenkedő internet trolloknak akik egy napot sem bírnak ki konfliktusok kreálása nélkül. Inkább örülnek, hogy valami japán alapanyagú dolog végre egy nagyobb célközönséghez is eljut - és ezt kéne tennie minden anime rajongónak. Nem látnátok szívesen a nagyképernyőn egy Berserk filmet, egy Fullmetal Alchemist-et, egy Death Note-ot, Cowboy Bebop-ot, vagy még sorolhatnám? Nos az oda vezető út következő lépése itt van: biztassuk és támogassuk a GitS filmet, és terjesszük minél több ismerősnek, hogy ha jól sikerül (amire minden esély megvan), akkor meg is kapja az őt megillető elismerést. 

A bejegyzés trackback címe:

https://animesarok.blog.hu/api/trackback/id/tr8211758615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.