Shinsekai Yori - Elfeledett gyöngyszem

A fő oka annak, amiért elkezdtem animéket nézni - és ezzel szerintem a legtöbbünk így van -, hogy valami olyasmit láthatok amit eddig még nem, egy teljesen újszerű és alapjaiban más mentalitású élmény részese lehetek. Mindehhez erősen hozzájárul, hogy japánban mintha sokkal kevésbé néznék butának a fiatalokat csak mert azok fiatalok, máig úgy gondolom, hogy az animék több esetben céloznak meg egy intelligens nézői réteget mint például a hollywoodi blockbuster filmtermés. Az utóbbi években azonban kissé mintha nehezebb lenne maradandó élményt nyújtó sorozatokat találni. Talán csak én vagyok túl válogatós, de úgy érzem egyre mélyebbre kell ásnom az elmaradhatatlan iskolás animék, az önmagukat ismétlő vígjátékok, idétlen ecchi-k és egyéb ma népszerű műfajok között, hogy valami igazán értékesre akadjak. Épp ezért sokan - köztük jómagam is - hajlamosak átsiklani valami fölött amit sok esetben jobban megérné megnézni mint az épp aktuálisan hype-olt shounent. Ilyen sorozat a Shinsekai Yori is (From the New World), mely ugyan sokak szívét meghódította már, úgy érzem lényegesen kevesebb szeretetet kapott az emberektől mint amit érdemelne. 

from_the_new_world_004.jpg

Az első perctől nagybetűs az ATMOSZFÉRA

Tovább a teljes cikkre ->

Történetünk egy kis elszigetelt faluban veszi kezdetét, mélyen a hegyek között. A távoli jövőben járunk, a környezet mégis erősen visszamaradottnak tűnik, az emberek pedig egy bizarr vallási szabályrendszeren alapuló társadalmat alkotnak. Ami még ennél is érdekesebb, hogy a falu minden egyes lakójának telekinetikus ereje van, melynek segítségével a kis közösség az egész vidék fölött teljhatalmat gyakorol. Főhősnőnknek, Watanabe Saki-nak épp csak bontakozik az ereje, amivel végre bebocsátást nyerhet fiatal társai közé az iskolába. Ahogy a baráti társaság elkezdi gyakorolni képességeit, szép lassan egyre különösebb dolgokat fedez fel a kis közösség életének hátterében zajló sötét rendszerről, és a kis csapat hamarosan veszélyes kutatómunkába kezd, hogy megválaszolják azt a rengeteg kérdést, ami a nézőben is hamar felmerül. Mi történt az emberi világgal a hegyeken túl? Honnan ered, és mik a titkai ennek a fantasztikus erőnek? Miért van az, hogy a falu egyes lakói időnként minden nyom nélkül, egyszerűen eltűnnek? 

from_the_new_world_006.jpg

A rajzolási stílus időnként lehengerlően művészi

A történetről nagy vonalakban csak ennyit mondanék, az ugyanis a sorozat egyik legerősebb eleme, amiből jobb minél kevesebbet tudni a teljes élvezethez. Amit már az első percekben konstatálhatunk, hogy a Shinsekai Yori kifejezetten egyedi (és általam eddig nemigen látott) rajzolási stílust kapott, amit a készítők nem restek itt-ott meg is csavarni egy-egy festményszerűen ábrázolt jelenettel. Ennek, és a rendkívül kreatív képi beállításoknak hála már az első jelenettől kezdve olyan tömény atmoszférája van a sorozatnak, hogy vágni lehetne. Ezt megfejelik továbbá egy igen realisztikus karakterábrázolással, amitől egy elég komoly, borongós tónust és hangulatot kelt az anime. És akkor még nem is említettem az opening hiányát - van ugyan egy afféle "intro zene", de hagyományos értelemben vett opening nincs, és jobb is, hogy nem dobja ki semmi a nézőt ebből az élményből. Ennek betetőzése egy olyan zseniális soundtrack amit azóta is előveszek időnként, a szerző, Shigeo Komori kiválóan pendíti meg minden esetben a kellő érzelmek húrjait.

from_the_new_world_091.jpg

Az képi világot azért eleinte egy kicsit szokni kell

Ami a legmeglepőbb volt számomra, hogy a Shinsekai Yori valami olyat hoz létre ami az animék között ritka mint a fehér holló: horrorisztikus légkört. Bár ez főleg a sorozat elejére jellemző, és nem jumpscare-ekre kell gondolni, sokkal inkább egy jól adagolt feszültséget keltő horrorra, ennek ellenére tagadhatatlanul ott van - és bizony nem egyszer a hideg futkározott a hátamon ahogy néztem, amit sokszor még horrorfilmek is nehezen érnek el nálam, nemhogy animék. Műfajban azonban a sorozat egésze mégis közelebb áll a thriller-hez, ebből kifolyólag általában lassú, részletes felvezetés előz meg egy-egy olyan fordulatot, ami után az állunkat kereshetjük a padlón (vagy a szemöldökünket a plafonon, kinek mi). A történetről ordít, hogy a készítők nem csupán egyetlen, igen fontos üzenetet akarnak közölni a nézővel, és a fentebb említett eszközökkel - az egyedi rajzolással, a fantasztikus zenékkel - ezt olyan formában teszik meg ami tuti, hogy még egy ideig az emberrel marad. 

from_the_new_world_154.jpg

A show nem egyszer igen sötét területekre evez, nem nyúlszívűeknek készült

Talán ez lehet az egyetlen ok, ami miatt nem mindenkinek tudom teljes szívvel ajánlani a sorozatot. A Shinsekai Yorinak nem mindig az a célja ugyanis, hogy szórakoztasson: azért készült, hogy elgondolkodtató dilemmákat vessen fel, és kőkemény kritikát mondjon az emberiségről, ami ugyan rendkívül élvezetes lehet azok számára akik nyitottak ilyesmi felé, valószínűleg nem fog felhőtlen sikert aratni például a fiatalabb korosztály soraiban. Kevés az olyan anime ami ennyire nyíltan meri vállalni a mondanivalóját, és pont ezért többször is olyan gyomrosokat oszt, amiket követően az ember tényleg megáll egy pillanatra és elgondolkozik a dolgon. A végére pedig egy gyönyörű konklúziót kapunk a kérdésre, hogy mit is jelent igazán embernek lenni. A Shinsekai Yori ugyanakkor sokkal több mint az emberi értékekről való filozófikus papolás - mindezeken az eseményeken ugyanis Saki nézőpontjából éljük át, aki egy rendkívül intelligens, erős lelkű karakter, aki a legelkeserítőbb pillanatok teljes kilátástalanságában sem veszíti el a reményt. Egy hihetetlenül emberi főhős, akit életének legsötétebb és legfényesebb pillanataiban egyaránt örömmel kísér el az ember. Az ő felcseperedésének és fejlődésének története teszi a tálalást igazán emberközelivé.

from_the_new_world_169.jpg

Saki-t életének minden fontos eseményén végigkísérjük, kisebb-nagyobb időugrásokkal

Ugyanez elmondható a sorozatot Saki oldalán végigkísérő baráti köréről, akik ugyan távolról sem tökéletesek, ugyanazt a fokozott érdeklődést váltják ki mint maga az alapkoncepció. Talán pont emiatt működnek annyira jól, a csapat tagjain belül ugyanis tökéletes karikatúrát kapunk az anime középpontjában álló emberi természet különböző formáiról, ami csak növeli az élményt. Mindenkire elég időt és magyarázatot szán a történet, hogy legalább egy kicsit a szívünkbe zárjuk, épp ezért nem nehéz azon kapni magunkat, hogy teljesen beszippantott a show, és órák óta csak daráljuk az epizódokat. Mint az elmondottakból látható a Shinsekai Yori érett embereknek készült, elgondolkodtató tónusa és rendkívül sötét hangulata viszont ne riasszon el senkit! Egy igen értékes történet ez, ami olyan tanulságot közöl velünk az emberségről, és annak mibenlétéről, amit bűn nem meghallgatni. Kihasználja a 25 részes játékidejét, hogy előadja minden mondandóját, és eközben nem feltétlenül fogja mindig a kezünket - elvégre miért van agyunk, ha nem használjuk? Akinek kicsit is fölkeltettem az érdeklődését, az ne habozzon, kezdjen neki mielőbb, és egy rendkívül érzelemdús, lehengerlő történettel lesz gazdagabb.

A bejegyzés trackback címe:

https://animesarok.blog.hu/api/trackback/id/tr6311749155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.