Put your grasses on - a Berserk fiaskó

Igen fiaskó, mert mi másnak is lehetne titulálni ezt a szörnyszülöttet amit idén képernyőre okádott az anime ipar Berserk néven, mint egy hatalmas hibának? Tudni érdemes rólam, hogy a Berserk a kedvenc animém, és a manga azon kevés mangák egyike amit végigolvastam, szóval most talán kissé elfogult lehetek. Ugyanakkor szükségét érzem hogy górcső alá vegyem mi sikerült rosszul a 2016-os Berserk adaptációban (spoiler: minden), és persze hogy kieresszek némi kis gőzt. Szóval ha azok közé tartozol akik úgy gondolják, hogy az új Berserk nem volt olyan vészes, kérlek tarts velem egy utazásra, melynek keretei közt óvatosan elmagyarázom mekkora barom vagy (sértődés ne essék, poént venni tessék)!

Fontos megjegyezni, hogy ebben a cikkben nem szeretném részleteibe menően bemutatni a Berserk franchise-t, feltételezem, hogy csak olyanok olvasnak tovább akik már megismerkedtek vele. A régi anime kibeszélése egy másik cikkre tartozik majd a jövőben, pillanatnyilag csak a 2016-os anime adaptáció kerül terítékre.

Tovább a teljes cikkre ->

berserk_2016_010.jpg

Guts sem hisz a szemének

A legáltalánosabb kritika ami az animét éri minden felől, ahogy kinéz. Nem hittem volna, hogy ez lehetséges, de valaki úgy gondolta, hogy minden idők egyik legjobban megrajzolt mangáját 3D-s CG technikával kell vászonra vinni. De vajon miért? Néhány korai epizódtól eltekintve Miura Kentaro mangájának bármelyik oldalára rábökhetünk hogy tüzetesebben megvizsgáljuk, kivételesen részletes rajztechnikával fogunk találkozni. Túlzásnak tűnhet, de a Berserk manga nagyobb képei közül bármelyik beillene egy poszternek a falon - Miura rendkívül érzékletesen ábrázolja a mozdulatokat, és nincs olyan képkockája a művének amiről ne ordítana az igényesség. Az efféle képi világ átültetéséhez anime formába igen magas tőke kellene, ami már a 97-es sorozat esetében is probléma volt, ott mégis sokkal elegánsabban megoldották ezt. Az eredeti Berserk fantasztikus háttérképei és rendkívül tudatos képi beállításai feledtették velünk a büdzsé hiányát, a mai időkben azonban ez már csak szimplán "szar" animáció lenne - erre a problémára pedig remek alternatívát nyújt a 3D. Félreértés ne essék: a probléma alapvetően nem azzal van, hogy a 2016-os sorozat CG rajzolást kapott (persze jobban örültünk volna egy madhouse-féle képi világnak), hisz a néhány éve megjelent Golden Age trilógia is hasonló technikát használt, és a végére kifejezetten minőségi iparosmunkává vált. A probléma a kivitelezésben rejlik.

camnaxy.jpg

Kevés ennél jobban megrajzolt manga akad

A legnagyobb pofon az első két epizód során éri az embert, két szempontból is. Első sorban túl kell tenni magunkat a sokkon, hogy milyen igénytelenül elnagyolt a környezet, milyen undorítóan darabos és robotszerű a mozgás, és hogy milyen borzalmas a kameramunka. Leginkább ez utóbbira nyomta rá bélyegét a 3D - mintha a technikából kifolyólag elfelejtették volna, hogyan kell látványos kamerabeállításokat használni. A kép ÁLLANDÓAN mozog, vagy egy adott irányba, vagy Michael Bay-esen hatásvadász köröket és félköröket ír le a szereplők körül. Emellett sokszor túl közel vannak dolgok a kamerához amitől nagyobbnak tűnnek, amihez a háttér szintén nincs hozzáigazítva. Ennek a sok apró malőrnek az összhatása pedig időnként teljesen tragikus: nem egyszer vesztettem el teljesen az irányérzékemet, illetve gyakran nehéz meghatározni a háttér és a szereplők egymáshoz való távolságát és a környezetben elfoglalt helyüket is. Ahol lehetséges, próbálják ezt éjszakai beállításokkal eltakarni, de a napfényes jelenetekre nincs mentség. A képi beállítások kaotikus jellege miatt a vágások minden átmenet és tudatosság nélkül követik egymást, és bár becsempésznek egy-egy ikonikus jelenetet a mangából, ezeket betemeti a trágyadomb amit a sorozat maradék 95%-ának képi világa alkot. Ráadásul mindenre rányomták ezt az oldschool vonalkázós árnyékolási technikát, csakhogy megpróbáljanak kézzel rajzolt hatást adni valaminek ami távolabb nem is lehetne attól - érhetetlen. Tudnám még napestig sorolni a látványbeli hibákat és jogos is lenne, hiszen ez továbbra is mozgóképre épülő médium, de lépjünk tovább.

berserk_2016_006.jpg

Caska amúgy mi a francért lett fehér?

A második nagy sokk ami éri az embert, hogy teljességgel átugrották a manga első két nagy történetszálát, a Black Swordsman és a Lost Children arc-ot. Ez is egy igen megkérdőjelezhető döntés, ami még jól is elsülhetett volna, hisz ezek a történetszálak nem különösebben mozdítják előre a fő cselekményt - ugyanakkor fantasztikus karakterbemutatást adnak Guts-ról, ami igen fontos lett volna a sorozattal újfent ismerkedők becsábításához. Ennek tetejébe, hiányoznak a tipikus Berserk-es nyugodt, melankólikus jelenetek. Azok a pillanatok amiket a 97-es animében remekül eltaláltak - olyan apróságok mint amikor Guts és Griffith beszélgetnek, a szereplőink közt pedig ilyen-olyan kötelékek alakulnak ki, változnak meg és bomlanak fel folyamatosan. Amikor nem az számít, hogy Guts milyen gyorsan tudja lengetni a kardját, hanem, hogy vajon mi játszódik le benne, és végül milyen döntéseket hoz meg. Ezek az apróságok teszik a Berserket egy remek karakterdrámává, és ezek azok a pillanatok amiket ha kiveszünk, akkor csupán egy akció orientált bosszútörténetté válik - és pontosan ezt tette az új anime. A kihagyott részeknek illetve a sok rövidítésnek hála hiányoznak a fellélegzés momentumai. Guts megállíthatatlan pusztítóként tör előre és a sorozat feléig nem is foglalkoznak ilyen banális dolgokkal a készítők, mint karakterépítés. A végére valamennyire észbe kapnak, de aki háttérismeret hiányában fog bele a sorozatba, teljesen elveszett lesz.

Az új Berserk idétlenebbnél idétlenebb mémek alapanyaga lett (angolul tudók előnyben)

Minden eddig felsorolt probléma egyetlen rossz alapelgondolásból születik, és az új Berserkről ordít hogy ez jellemezte a készítési folyamatot: a hatásvadászság. A rendezői székbe Itagaki Shin-t ültették, aki nemcsak, hogy a 3D-vel teljesen tapasztalatlan, de a hasonló témájú sötét és komor animék készítésétől sem állhatna távolabb. Ezt ellensúlyozandó, megpróbált mindent úgy beállítani, hogy a lehető "legmenőbb" legyen, és közben valahol elveszett a Berserk alapvető esszenciája. A hanghatásokra is ez jellemző, a legendás kard hangeffektje azóta már nevetség tárgyává és idétlen mémek tömkelegének inspirálójává vált, a zene pedig helyenként meg-megcsillan, de aztán visszazuhan a középszerűség szürke homályába. Elszomorít, hogy a Berserk, az egyik legkirályabb dolog amit életemben olvastam, azon kevés mangák egyike amihez ténylegesen leültem és végigrágtam magam rajta, mert annyira jó volt, egy ilyen méltatlanul gyenge anime adaptációt kellett megéljen. A hideg kiráz ha belegondolok, milyen epikus lett volna látni a Berserker armort egy normális rendező és egy minőségi cég által elkészített sorozatban - de úgy néz ki arra még sokat kell várnunk.

berserk_2016_025.jpg

Do you know what time it is?

Ennek ellenére itt fogok ülni és továbbra is nézni fogom a sorozatot (ó igen, jövőre jön a folytatás), mert a név kötelez, és nem tehetek róla, de képtelenség legalább egy kicsit nem lázba jönni a tudatra, hogy Berserk animét néz az ember. Ennek ellenére gusztustalannak tartom amit a rajongók egy bizonyos rétege művel, mégpedig hogy a szőnyeg alá söpörnek minden arcukba ordító problémát, csak mert ez Berserk. Legyetek erősek, mind akartuk, hogy jó legyen de nem lett az, ezt el kell fogadni, nem pedig úgy tenni mintha nem lenne egy vállalhatatlan borzalom, és megvonni a vállunkat, hogy ez van. Hangosnak kell lenni, és talán egy nap majd meghallja a rajongók hangját valaki és elkészít egy 100+ epizódos teljes értékű manga adaptációt. Végezetül pedig a klasszikus openinggel búcsúznék, hogy olyannak őrizzük meg tudatunkban a Berserket amilyen valójában, az idén elénk tárt korcs képet róla pedig mielőbb felejtsük el.

A bejegyzés trackback címe:

https://animesarok.blog.hu/api/trackback/id/tr7111748997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moRtiZ 2016.09.30. 08:42:54

Amikor megtudtam hogy lesz Berserk sorozat megint, nagyon megorultem. Amikor elkezdtem nezni, nagyon elszomoritott a megvalositas, de 5-6 resz utan azert hozza tudtam szokni. Es azert na BERSERK az BERSERK. Remelem vegigviszik, mert meg igy osszeganyolva is egy dobbenetesen jo sorozat. Szerintem minden idok legjobb Dark Fantasy-ja. Jo egy olyan sorozatot nezni, ahol "nincs remeny" egy jobb vilagra.

Tartaros · www.animesarok.blog.hu 2016.09.30. 12:20:13

@moRtiZ: Hát igen, azért én is szurkolok, hogy a következő szezonra összekapják magukat mert valahol jó látni, végre animeként a manga ezen részét is. A különbség annyi, hogy én nem tudtam megszokni a béna megvalósítást :)

wing2013 2016.09.30. 16:22:31

Nekem a negyedik rész talán a csúcs azok a bizonyos tipikus Berserk-es nyugodt, melankólikus jelenetek miatt. Ha a puszta indulatimra, ösztöneimre hallgatnék, átadnám magam a "fenevadnak", elindulnék egy baltával megkeresni a stábot, Naohito Takahashit is felelősségre vonnám - anno azt ígérte, hogy majd folytatja a projectet - , s mire Miurához érnék, talán már csak fáradtan megkérdezném: Miért hagytad?

moRtiZ 2016.09.30. 16:37:49

Hát végülis már a mozi sem volt sokkal jobb ennél. Nekem az alap "festmény" hátteres megvalósítás sokkal jobban tetszett. Az a baj, hogy a mostani "túl színes" anime világok sem illenének a Berserkhez. Szóval nem tudom melyik csapat tudta volna jól megrajzolni. (Amúgy én az eredeti sorozatot jobban szerettem mint a nemrég bemutatott mozi sorozatot). Szerintem még Claymore (MAD talán?) sem volt megfelelősen mocskos / sötét hangulatú egy berserkhez képest. (Pedig azért lehet párhuzamot vonni.)

Amúgy a kimaradt évek nem lehet hogy még egy moziban fognak jönni azért maradtak ki?

Tartok tőle japánban talán nem annyira népszerű a berserk mint a nyugati országokban (bár nem néztem utána).

Scorpion82 2016.09.30. 17:56:56

Kicsit mosolyogtam a "végigolvastam a mangát" mondatra, mert nagyon messze vagyunk még a manga végétől, és jó eséllyel soha nem is érünk el oda. :) Na de nem kötekedek, tudom, hogy értetted. Személy szerint én a manga évtizedes elhúzását és befejezetlenségét sokkal nagyobb bajnak tartom, mint ezt a 2016-os adaptációt, bár természetesen ezzel sem vagyok elégedett. A Berserk-en átok ül, ez bizonyosan elmondható. Kevés olyan kultikus alkotás van, amivel ilyen mostohán bánt az alkotója, és az adaptációk készítői is. Szerintem az első 25 részes anime is érthetetlenre sikerült. Nem értem például, miért kellet kihagyni belőle a Skull Knight-ot, és Guts-ék megmenekülését. Aki nem olvasta a mangát, az csak kapkodta a fejét, hogy Guts hogy a francban élte túl az Eclipse-et. A háromrészes movie ezt a csorbát ugyan kiköszörülte, a 2016-os folytatás újra elcsorbította. Én is hiányolom a Black Swordsman és a Lost children arc-okat, a Snake Baron-t, a Count-ot, meg Rosine-t, mert ezek a mangában is a legsötétebb, legelborultabb "leg-berserkebb" részek. ,.Tényleg ezekben leginkább átélni Guts mélysötét sorsát, és ez alapozza meg a sorozat egész későbbi hangulatát. Ráadásul ennek a mostani folytatásnak se tudom, mennyi értelme van, mikor a mangának sem látszik a vége sehol sem, gyakorlatilag tíz éve egy helyben topog a történet. MAjd megint elvágják valahol, aztán annyi?
Kár érte, nagyon kár.

Tartaros · www.animesarok.blog.hu 2016.09.30. 19:29:51

@Scorpion82: Talán kicsit szerencsétlenül fogalmaztam meg, de csak nemrég zárkóztam fel a mangával, azért tűnt úgy mintha túl lennék rajta :) Főleg hogy mennyit kell a folytatásokra várni, mint említetted. Hát igen, én sem vagyok felhőtlenül elégedett vele, jó lenne már a végét látni a dolognak. Szerintem a Madhouse jól boldogult volna a feldolgozással, de most hirtelen nem is tudom mihez hasonlítani, hogy milyen stílus állna jól egy "ideális" Berserk animének. Valami sajátosat igényelne az tuti. A mostani sori szempontjából én is kíváncsi vagyok meddig jutnak, még 12 rész szinte semmire nem elég.

wing2013 2016.10.01. 19:45:25

@Scorpion82: Máshol is említették már valamilyen formában, te így: "az első 25 részes anime is érthetetlenre sikerült. Nem értem például, miért kellet kihagyni belőle a Skull Knight-ot, és Guts-ék megmenekülését." Mások meg azt említik, hogy a történet az eclipse után lassan-lassan hanyatlásnak indul.
Szerintem a régi sorozat kerek egésszé válik a kataklizmával, a készítők nagyon jól lezárták a még be nem fejezett mangára épülő sztorit. Ebből a szempontból maga mögé utasítja az eredetit. Persze utána érdekelt, hogy mi maradt ki, hogyan folytatódik, mi lesz Guts-ékkal, de a történet szempontjából nem ez volt a legfontosabb, hanem a tragédia. Ehhez a legjobb pillanatot választották a lezárásra, az egyik legsötétebb, legtragikusabb fantasy megalkotásához. Griffith "árulása" és az ár, amit fizetni kellett érte, a Band of the Hawk és a kapcsolatoknak, szenvedélyeknek az alkonya, méginkább tűzviharban való elégése, transzmutációja.
Ezért lett a kedvenc fantasy történetem. Ha ismeretlenül nézed, nem kiszámítható, ettől megdöbbentő, katarktikus, de számomra teljesen érthető volt és persze teljesen összeállt a kép, Azokban a pillanatokban édes mindegy, hogy Guts él e vagy hal, a Skull Knight meg nem jelenése, a meg nem menekülés csak fokozza a katarzist és elveszi a végtelen történet érzését, amit a legtöbb mostani sorozatnál érzek és elrontja a sztorit, mert persze a háttérban a nyereségről szól általában. Hogy ez után mi történik, az már egy másik történet, az előző utóélete.

Scorpion82 2016.10.01. 21:31:09

@wing2013: Abban egyetértek, hogy a befejezetlen mangát a lehető legjobbkor, az Eclipse-szel zárták le 96-ban, és az úgy volt kerek történet. De akkor nem kellett volna beletenni a Snake Baron sztorit sem, sőt, azt se kellett volna megmutatni, hogy Guts túlélte az Eclipse-et. Állítólag lett volna még egy epizód, de elfogyott a pénz, bár ha a Skull Knight eredetileg se volt benne -vagyis nem a megkurtítás miatt vágták ki utólag-, nem tudom, hogy hozták volna ki Guts-ot és Cascát onnan. Én is az anime-t láttam először anno, és a mangát csak utána olvastam, nem tudtam előre, mi lesz a vége, és számomra is az egyik leghatásosabb befejezés a mai napig, de mégis csak hiányos volt a sztori. Ám Ha valaki a 3 részes remake-et nézi meg ismeretlenül, az se fog kevésbé megdöbbenni a végén, ahogy pl. egy kollégám tette nemrég.
Mindenestre a lényeg az, hogy a bajok oka Miura-nál van. Normálisan le kellett volna zárni a sztorit, ehelyett elvitte egy olyan irányba, hogy valószínűleg sose lesz vége. A Tower of Conviction saga után erősen hanyatlásnak indult a sztori, gyakorlatilag átment egy átlag varázslós-harcolós fantasy-be.

Scorpion82 2016.10.01. 21:38:03

@Tartaros: Innen már jön a találkozás a boszikkal, a Kushan-ok, sok menekülés és szörny-gyakás (bár a trollokra kíváncsi leszek, bele merik-e tenni :D ). Sajnos valószínűleg az újabb sorozat ezzel lesz kitöltve. Eljutnak esetleg a hajóra szállásig, onnantól kezdve pedig a manga se halad nagyon semerre azon kívül, hogy Griffith gyakolratilag istenné válik, és materializál egy hatalmas várost.
Most tavaszig megint nem folytatódik a manga se, pedig legalább majd 10 év alatt eljutottunk odáig, hogy elkezdik gyógyítani Casca-t :D

Illisz Balázs (Balus) 2016.10.03. 19:34:34

Óriási kedvencem az 1997-es sorozat, és a mangát is követem a mai napig, mégis úgy gondolom, hogy a Golden Age Arc lezárása után már nem tudta ugyanazt a színvonalat hozni a sztori.

De! Ettől függetlenül a 2016-os Berserkből simán lehetett volna egy elfogadható sorozat, ehelyett kaptuk ezt a CGI-hányást (önmagában ez szégyen, hogy az egyik legszebben megrajzolt manga ilyen ocsmány feldolgozást kapott). A kaotikus kamerakezelés csak tovább rontott ezen: néha azt is nehezemre esett megállapítani, hogy mi a fene történik éppen a képernyőn. A kevés pozitívum közé tartozik a decens soundtrack és az a néhány kézzel rajzolt jelenet, mert azok tényleg jól néztek ki (ezért fáj csak igazán, hogy akár így is kinézhetett volna a sorozat).

wing2013 2016.10.09. 00:42:05

@Scorpion82: Mindenben igazad van. Ennek ellenére bármilyen állítás cáfolható. A Snake Baron epizód elütő darab, nem is tudtam még mire vélni az egészet, csak néztem tovább a sorozatot, még idegenkedő, bizalmatlan voltam. De utólag már másképp láttam és nem tartom nagy problémának, hogy első résznek betették, érdekes élmény volt újra megnézni, más szemmel, értő szemmel. Nekem már hiányozna. A mostoha gyerek, aki nélkül nem teljes a család. Másodjára végignézve a sorozatot, az első részt azzal a gyönyörrel néztem, hogy itt még mennyire el lehet siklani a részletek felett, pedig ez nem egy felszínes, agyatlan legyakom az aktuális főellenséget sztori lesz. Én viszont már tudom és látom, értem.
A sztori hiányossága arra sarkalt, hogy utánajárjak és elkezdtem olvasni a mangát, hámozni a hagymát, rétegről rétegre. Kimozdított és mivel kaptam új részleteket, impulzusokat, megérte. Nekem szerelem lett, hamarosan újranézem, mivel megkopott az élmény, valójában az emlékem csak a tény, hogy imádtam. Még egy kis rettegés is van bennem, hogy ráunok, immunissá válok.
Te meg leírod, hogy: "Szerintem az első 25 részes anime is érthetetlenre sikerült"
Nem akarok ezen pattogni, de könyörgöm, ha nem lett volna az az anime, ez a cikk sem született volna meg. Én értettem. Értettem. És te is. Merem állítani. Ezért nem kellen ilyet leírni. Valaki elolvassa és még elhiszi. Hogy ez a sorozat egy érthetetlen f*****g.
Nem kellene ezen lovagolnom, sajnálom.